středa 14. září 2011

Orientační týden začíná

12.9. (pondělí)
               
                Ráno se kodrcáme přes celé město do SibGAU, abychom se konečně poznali s Maďary. Je to skupina pěti lidí, kteří umí celkem dobře anglicky a trochu rusky, takže k Ádině velké radosti probíhá vše v angličtině. Irina nás předala do rukou místních studentů, ať prej si s náma dělaj, co chtěj. Takže naše skupina už čítá mě, Áďu, pět Maďarů (Anči, Šaci, Ištvan, Gabo a Sabi) a čtyři Rusy (Ivan, Žeňa, Ruslan a Nasťa). Rusové se asi budou každej den obměňovat podle toho, kdo zrovna nebude mít školu- no to bude solidní zmatek :-).
Dopoledne je na programu prohlídka kampusu SibGAU a okolí. To nám je trochu na nic, budem tu mít jen ruštinu, ale ostatní sem budou chodit normálně do školy, takže to musí bejt. Okolí zahrnuje bazén a knihovnu. Zde také od někoho z Maďarů padlo slovní spojení „security bábuška“ (ve větě- jo, u vchodu sedí security bábuška a jak nemáš kartičku, seš nahranej). Tohle spojení se opravdu masově ujalo, protože security bábušky potká člověk všude (viz poznámka). Když už ale vlastníte kartičku (studenta), tak jsou vám dveře otevřeny a většinou i zcela zdarma. Padesátkovej bazén tak možná taky někdy využijem (až dostanem tu zpropadenou kartičku). Taky jsme okusili místní jídelnu, menzu, či jak to nazvat…no je lepší než menza na SFU, ale pořád žádnej zázrak (samá pohanka- v brutálnějším případě přelitá octem- a masový koule z jakési směsi, ale vypadá to jako sekaná…no snad to přežijem.
                Aduš se taky podařilo na chodbě solidně sejmout nějakýho chudáka, kterej si nás pak v jídelně našel- kupodivu nás nepřišel zbít, ale chtěl se kamarádit, pač z Ádiny rychlé omluvy poznal, že jsme cizinky a dokonce správně identifikoval, že z Čech- za to dostal kladné body a náš mail, tak uvidíme, jestli se ještě ozve :-D.
                Odpoledne následovala prohlídka města- k dispozici jsme měli vlastní „maršrůtku“- takovej malej terénní autobusek z roku raz dva, ale jak nás hezky povozil. K našemu překvapení jsme jeli přes místa, která jsme s Aduš ještě neviděly (viz. fotodokumentace), takže spokojenost.

Poznámky a objevy:
- Security bábuška- paní důchodového věku sedící za vchodem do každé instituce (knihovna, bazén, škola, koleje…), může se vyskytovat i v podobě security dědušky, ale to už není tak drsný. Tahle paní možná vypadá nevinně, ale když neukážete kartičku opravňující vás ke vstupu, tak máte smolíka a když nedejbože začnete klást odpor (slovní nebo fyzický), tak s vámi vyrazí dveře snadněji než namakaný vyhazovač.
- ve všech institucích je taky hned za vchodem šatna- dá to rozum, protože v hadrech do -40 stupňů by se dovnitř vešlo o polovinu míň lidí. No když jsem v knihovně dostala číslo od šatny ve tvaru kosočtverce s dírou uprostřed, tak mě napadlo, že šatna bábuška celkem dobře zhodnotila situaci (půl hodiny jsme čekali, než nás pustili dovnitř knihovny (víte jak- sice to byla domluvená exkurze, ale neměli jsme ty kartičky…) a to jedině v doprovodu jedné z pracovnic- co kdybychom totiž ty knihy chtěli nějak znesvětit…
- v Rusku sice znají facebook, ale moc lidí ho nevlastní, mají totiž vlastní síť- vkontaktě, která je vpodstatě stejná jako facebook (stejnej design, funkce, no prostě skoro všechno až na to, že je to trapně jen v ruštině), ale oni prostě musej mít svoji…takže už mám „facebooky“ dva, abychom byli s Ruskejma kamarádka „v kontaktu“ :-)

Žádné komentáře: