neděle 25. září 2011

Trocha kultury


23.9. (pátek)

                Tak porozumění dnešní přednášce o umění na Sibiři asi tak 40% a to jsme na to byly dvě…Myslím, že přednášející musela ve slovníku schválně najít ty nejdelší  ruský slova- z projektoru jsem to nestíhala ani číst natož to opsat :-) Navíc za náma ještě nehorázně popotahoval jeden kluk, takže jsem ještě po očku sledovala Aduš, abych jí když tak zastavila v pokusu vrazit mu propisku do oka. Rozhodně totiž vypadala, že o tom vážně uvažuje.  Ne že by to byl špatnej nápad, ale ruský vězení by nám za to asi nestálo… :-)
                Na ateliérech jsme se dozvěděly, že se v návrhu můžeme klidně odvázat a navrhnout něco hypermoderního. To jsme moc nepochopily, vzhledem k těm hrůzám, co tu pořád stavěj… Tak nám Timotej vysvětlil, že architekti by stavěli moderně, ale pak přijde investor a nechá si celou stavbu obložit kachlíkama, pač je to nejlevnější. Nehrozí ani to, že by si zkazil jméno tou architektonickou děsivostí, protože to tak dělaj všichni- krize. A co teprv u rekonstrukcí…Tam se kachlíčkuje prý proto, že to pak jednoduše půjde sundat a udělat pořádně, až na to budou peníze- asi tak za milion let…
                Po hodině nás ještě odchytla Olja s tím, že je naplánovaná třídní párty v areálu zdejšího letního tábora a jestli nepojedme taky. Akce bude ze středy na čtvrtek, protože náš kruh má ve čtvrtek volno. My tam sice máme sochařství, ale to nějak pořešíme, protože udržovat dobrý vztahy v kruhu- to je základ :-)

Poznámky a objevy:
- v některých situacích se projevuje, že Krasnojarsk je naplno v Asii. Lidi tady totiž rozhodně nepoužívají kapesníky, takže radši vydrží celý den popotahovat. Já jsem se to naučila poměrně rychle ignorovat, ale v Aduš to rozhodně probouzí vražedné a dávicí reflexy. Nejhorší na tom je, že jim samozřejmě ani nemůžeme nic říct- vlastně můžeme bejt rády, že nás ještě nikdo nesjel za smrkání do kapesníku, i když se vždycky všichni spolehlivě otočej a koukaj na nás jako na blázny. Jo a sehnat papírové kapesníky taky není kdovíjak snadný, ještě že je mají v supermarketu- myslím, že jsme jediný, kdo si je tam kdy koupil :-)
- kachlíky na domech jsou humus, ale proč je tam nedat, když jsou nejlevnější…

24.9. (sobota)

                Dnes se chystáme na výstavu nejznámějšího Krasnojarského malíře- Andreje Pozdějeva, na kterou nás ve čtvrtek pozvala ta hodná security bábuška. Trochu jsme sice nevěděly, jestli k tomu měla pravomoc, ale ukázalo se, že očividně ano. Všichni nás mile zvali dovnitř, jen jsme se objevily na scéně :-) Výstava se jmenovala Květy a všechny obrazy je také nečekaně zobrazovaly, protože to bylo Pozdějevovo oblíbené téma. Musím říct, že obrázky byly super- naším favoritem se staly bílé tulipány na žlutém podkladu, ale ani přes usilovné hledání jsem na internetu nikde nenašla fotku toho obrazu- asi se tam budu muset vrátit a vyfotit si ho. Takže jen pár fotek pro ilustraci- nejsou moje, takže do fotogalerie to nedotáhnou :-)

Kus pozvánky (já sem si tam teda prachsprostě ukradla celou .
:-))

Sám pan umělec- Autoportrét


Poslední mimotématcký, ale nedejteto sem, když je na obraze Krasnojarsk 
A zde už ukázka kytic, bokužel nejlepší tulipány a "masožravku" jsem nesehnala...



Na konci vernisáže jsme ještě obdržely dotazník, který měl jistit, jak se nám líbí galerie a vše, co k ní patří…no to zas byly odpovědi hodný žáků první třídy…ale paní vypadala nadšeně, že jsme to zvládly, a celou dobu po nás spiklenecky pokukovala. Na to, z které jsme země se ale nezeptala- možná jí to došlo z koncovky mailu, který jsme jí tam nechali, aby nám mohli posílat program :-)

25.9. (neděle)

                Poflakování a dělání do školy, takže nic zajímavýho… J

Žádné komentáře: